top of page

BÝ-í-T bez talentu

Měsíc květen jsme společně s Fotograf bez talentu věnovali problematice domácího násilí. Společně jsme opět fotili ženy, vyprávěli jejich autentické příběhy a ukazovali na reálnou surovost. Věříme, že se podaří prohloubit povědomí o problematice a ženy se budou méně bát o problému mluvit

Protože násilí se daří jen v tichu, tak to pojďme společně prolomit!

foto: Fotograf bez talentu u tmavých fotek a u street fotek Fotograf bez talentu a Tereza Pomschárová , námět FbT a Tereza Pomschárová, make up Děnisa Grossmannová (u tmavých fotek) u fotek z ulice Eva Blahůtová

Celé příběhy žen najdete na odkaze: www.nenechmeby-i-t.cz

Na fotografiích jsou vyfoceny poradkyně Nenech mě BÝ-í-T.

 

O projektu

Projekt si klade za cíl několik věcí.

  • Rozšířit povědomí o problematice domácího a sexuálního násilí.

  • Představit nový spolek Nenech mě BÝ-í-T.

  • FBT chtěl foto projektem tmavých fotek uctít památku fanynky své FB stránky, která podlehla následkům domácího násilí i sexuálního zneužívání.

Problém domácího násilí je stále tabu. To vede k následnému mlčení i ze strany obětí. Dochází k dojmu, že přiznání bude potupné. Oběť se také bojí předsudků a soudů od okolí. Často problém tají, protože prostě není přirozené o něčem takovém mluvit. Přitom by často stačilo právě jen promluvit. A promluvit pořádně nahlas. Říci to všem ve svém okolí, říci to policii, úřadům, neziskovkám, sousedům i rodině. A nejlépe všem najednou. Domácí násilí se totiž děje hlavně v tichosti.

Čísla na dekoltu žen (u tmavých fotek)

S každou aktérkou jsme velmi detailně probírali konkrétní potyčky. Vyšlo nám průměrné číslo ran a útoků na jeden incident. Následně jsme brali v potaz pravidelnost, nebo počítali intervaly, ve kterých se konflikty děly. Ve většině případů šlo ale o celkem pravidelné napadání a sexuální akty. Čísla nejsou úplně přesná, jelikož si chce každá žena tyto hrůzné zkušenosti z paměti co nejrychleji vytěsnit. Čísly jsme chtěli poukázat na otřesnou realitu a vytrvalost domácího násilí. Jen málokdo si totiž uvědomuje, co vše oběť během domácího násilí může zažít.

Co je syndrom týrané ženy?

Syndrom týrané ženy je přímo lékařská diagnóza. Po dlouhodobém psychickém či fyzickém týrání, mají ženy sklon setrvávat v blízkosti agresora, opakovaně se k němu vracet a mívají iluzi přetrvávajícího vztahu. Taková oběť trpí poruchou, která ovlivnila její duševní stav a pozměnila mentální pochody.

Takže pokud někoho slyšíte říkat větu: "Může si za to sama! Měla odejít po první facce." je to akorát hlupák, který se ohání ubohou frází.

Nenech mě BÝ-í-T: Oběti obětem

Spojila jsem se s ženami, které jsme společně fotili (a to jak v tomto novém projektu tak i s ženami z minulého projektu Úcta bez talentu) a založila jsem spolek na pomoc obětem domácího aj. násilí.

Jedná se o ženy, které samy zažily všechny formy domácího i sexuálního násilí a dokázaly se ze situace úspěšně vymanit. Nyní jsme se za mého vedení rozhodly nabídnout svoje zkušenosti, ověřené funkční postupy, plné pochopení a celkovou pomoc ohroženým ženám. A to i v situacích, které se ostatním lidem zdají být nelogické. Nenech mě BÝ-í-T není oficiální služba, ale spíše přátelství, možnost společných setkání a učení se vnitřní síle a sebelásce nebo jen poskytnutí psychické podpory.

Pro Nenech mě BÝ-í-T jsem vytvořila i uzavřenou facebookovou skupinu, kam se můžete po úvodní konzultaci přidat a o problémech diskutovat mezi lidmi, kteří vás budou plně chápat, nebo naopak můžete nabídnout svoje vlastní zkušenosti.

Je zde i běžná facebooková stránka, kde získáte přehled o našich aktuálních aktivitách.

A samozřejmě webová stránka s kontakty na nás. Jelikož má každá z nás jiný příběh, oběť si tak může vybrat, kdo je jejímu problému nejbližší zkušenostmi a oslovit pouze onu "ženu". Mezi sedmi "poradkyněmi" je i jedna, která se zaměřuje na méně časté násilí na mužích.

Stránku naleznete na www.nenechmeby-i-t.cz

Připravujeme i několik besed. Osvětové akce i ve školách, aby i děti byly o této problematice informované.

Rozhovory se mnou naleznete na odkazech níže:

JSME OBĚTI A POMÁHÁME OBĚTEM.

Tímto moc děkuji všem zúčastněným. Byl to měsíc plný slz a rejpání se v minulosti, ale na úkor toho vzniklo něco neskutečně krásného. Vzniklo totiž Nenech mě BÝ-í-T!

Děkuji vám z celého srdce! Má to smysl a to je to nejdůležitější.


bottom of page